Kotex Türkiye İsterse Yapar Hareketi - Kızlar Sahada Oynar Hayatta Kazanır!

Kotex İsterse Yapar

Kotex Ultra Pedler

Kotex Ultra Pedler

Ultra pedler, güven ve rahatlık için tasarlanmıştır.

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük pedler, rahatlık ve ferahlık için tasarlanmıştır.

Kotex Tamponlar

Kotex Tamponlar

Kotex tamponlar, rahatlık ve güven için tasarlanmıştır.

Soruların mı Var?

    • Ortalama olarak 3-5 yemek kaşığı kadar. Ancak 75 ml’den (çeyrek fincan) 125 ml’ye (yarım fincan) dek değişiklik gösterebilir.

    • Hayır, endişelenmene gerek yok. Her ay aynı gün regl olmamak normal bir durum. O nedenle başına gelirse, endişelenme. Bunun nedeni reglin döngüler halinde (döngü reglin ilk gününden diğer reglin ilk gününe dek olan süredir) gerçekleşmesidir ve bu döngüler illa tam bir ay olmak zorunda değildir. Döngüler genelde 28 gündür, ama hormonlar, duygular, beslenme, sağlık ve yaşam stiline bağlı olarak daha kısa (21 gün) veya daha uzun (bazen 90 güne kadar) olabilir. Bu da beklediğinden daha erken veya geç regl olman demektir.

    • Eğer ayın başında regl olup ayın sonuna doğru bir kez daha regl oluyorsan, kısa bir döngün var demektir. Döngü reglin ilk gününden diğer reglin ilk gününe dek olan süredir. Reglinin “düzene oturması” için birkaç yıl gereklidir, bu da regl olmaya başladığın ilk birkaç yılda, bazı döngülerin kısa (belki 21 gün), bazılarının da uzun olacağı anlamına geliyor. Bir döngünün uzunluğu ne zaman “yumurtladığına” veya yumurtanın ne zaman olgunlaştığına bağlıdır. Döngüde erken bir zamanda yumurtlarsan, reglini daha erken olursun. Daha geç yumurtlarsan, reglin geç başlar. Bu oldukça normal bir durumdur ve endişelenecek hiçbir şey yoktur!

    • Kadınların regl döneminde cinsel ilişkiye girip girmemesi kişisel bir tercihtir. Bazı kadınlar regl iken ilişkiye girme konusunda rahattır, ancak bu dönemde ilişkiye girmemek de normaldir. Bunun yanı sıra tüm eşler, regl olan bir kadınla cinsel ilişkiye girme konusunda rahat hissetmeyebilir. Ancak aktif bir cinsel yaşamı olan veya birden fazla partnere sahip genç kadınların regl sırasında cinsel ilişkiye girmenin çok riskli olduğu ve bundan kaçınmaları gerektiği konusunda uyarılmaları gerekir. Bunun nedenine gelecek olursak… 1. Eğer kısa bir döngüye sahipsen, gebelik riski vardır. 2. Vajinadaki kanlı ortam nedeniyle cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riski oldukça fazladır. 3. Rahim boynu (rahim ağzı) regl sırasında açık olur, bu da bakteriyel, mantar veya viral enfeksiyonların rahme, kanallara, pelvise ve batına geçişini kolaylaştırabilir. 4. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalığa dönüşebilir ve bu da ömür boyu kalıcı bir hastalık olabilir. 5. Human Papillomavirüs (HPV) gibi bazı virüsler kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığını artırır ve Chlamydia gibi bazı virüsler de kısırlığa neden olabilir.

    • Bazı kadınların pedini/tamponunu daha sık değiştirmesi gerekse de (özellikle de reglin ilk iki gününde), genelde 3-4 saatte bir değiştirmek gerekir.

    • Kızlar ÖZEL oldukları için regl olurlar! Kızlar rahim denen bir organa sahiptir, bu nedenle bize “kadın” denir! Hepimiz bir erkeğin sahip olduğu tüm özelliklere sahibizdir ama bizde onlarda olmayan bir şey vardır, yumruğunuz büyüklüğünde bir organ. Bu organ bebek için hazırlık yapar ve bebek büyüdükçe 9 ay boyunca o da esner! İnanılmaz! Doğa ve modern yaşam burada biraz çarpışır, çünkü bir genç kız regl olmaya başladığında, yumurta hazırladığı ve rahmini gebeliğe hazır hale getirdiği anlamına geliyor! Annelik için çok genç ve hazırlıksız olan genç kızların, ortalama her 28 günde bir “kanamayla” veya rahmin “temizliğiyle” baş etmeyi öğrenmesi gerekiyor. Bunu şöyle düşünebilirsin: Menstrüasyon kadınlığının bir kutlamasıdır ve bu kanama sana vücudunun çalışması gerektiği gibi çalıştığını haber verir!

    • Uzun döngülere sahipsin gibi duruyor. (Reglinin birinci gününden diğer reglin birinci gününe dek geçen süreye döngü deniyor.) Uzun döngülere sahip olmak normal bir durum! Bazen yaşamındaki olaylar “yumurtlamanı” veya yumurtanın olgunlaşmasını engelleyebiliyor. Böyle olduğunda, geç regl olabilirsin. Bir kadın cinsel olarak aktif değilse, regli geciktiğinde endişelenmesine gerek yok. Geç yumurtlamanın diğer nedenleri ise şöyle: 1. Stres 2. Aşırı egzersiz 3. Aşırı diyet yapma (anoreksiya) 4. Duygusal stres.

    • Tabii ki yüzebilirsin! Ped değil de tampon takman yeterli!

    • Evet, regl olurken erkeklerle aynı ortama girebilirsin. Erkekler, sen söylemediğin sürece, regl olduğunu bilemez.

    • 8 yaşından 18 yaşına dek herhangi bir zaman regl olabilirsin! Bu durum yaşam tarzına ve genetik yapına bağlıdır. Spor odaklı, uzun ve “ince” kızlar genelde daha geç yaşta ergenlik çağına girmeye ve regl olmaya başlamaya eğilimlidir. İlginç bir bilgi: Erken yaşta regl olan kızlar, 50 yaşından sonra regl olmayı bırakmaya eğilimli oluyor. Daha geç yaşta regl olmaya başlayan kızlar ise, genelde daha erken bir yaşta, hatta bazen 40’lı yaşlarının ortalarında regl olmayı bırakıyor!

    • İç çamaşırının iç kısmına ped yerleştir. Pedini en fazla 4 saatte bir değiştir. Kullanılmış pedi tuvalet kağıdıyla veya pedin kılıfı ile sar. Ve güne hiçbir şey yokmuşçasına devam et!

    • Bu durum daha önce olmadıysa ve bu tek günlük reglden yaklaşık iki hafta önce cinsel ilişkiye girildiyse, olası nedenlerden biri gebe kalmış olmak olabilir. Döllenmiş yumurta rahimde kendine yuva yapar (daha sonra regle dönüşecek bu şeye endometrium denir) ve bu ufak bir kanamaya neden olabilir. Kadınlar aslında hamile oldukları halde bunu regl sanıyorlar. Böyle durumlarda evde yapılan gebelik testi kitlerinden satın alıp, test yapılması önerilir. Gebeliğin diğer belirtileri “daha dolu” gibi hissedilen memeler, sabahları mide bulantısı, daha duygusal hissetmek ve daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duymaktır. Hafif ve kısa süreli reglin diğer nedenlerinden bir diğeri ise doğum kontrol yöntemleridir (hatta bir süre sonra regl olmayı tamamen durdurur). Doğum kontrol hapı almaya başladıktan sonraki ilk regl kısa olabilir. Bu durumda, bir doktorla konuşulmalıdır; doktor muhtemelen vücudunun doğum kontrol hormonlarına “alıştığını” söyleyecektir.

    • “Geri vites” seksi güvenli değil, çünkü spermlerin yüzmelerine yardımcı olan küçük kuyrukları vardır. Ancak, reglden kısa bir süre önce cinsel ilişkiye girmek “daha güvenlidir.” Ancak korunmasız seks, seni cinsel yolla bulaşan 35 enfeksiyona açık hale getirir. Hiç de iyi bir fikir DEĞİL!

    • Buna “döngüsel” meme değişimi deniyor. Bu durum, kadınların regl olmaya başlamasıyla başlıyor ve menopoza dek her regl döneminde yaşanıyor. Meme, kadınların hormon seviyesinin yüksek olduğu, döngünün ortasına doğru değişmeye başlıyor. Bu memelerini daha ağır ve rahatsız hissetmene neden olabilir. Bu dönemde iyi destekleyen, rahat bir sutyen giymeyi ihmal etme.

    • Bazı kadınlar için fazla kanamalı reglin nedeni genlerinde yatıyor; bir diğer deyişle bu kadınların annelerinin de ağır bir şekilde regl olduklarını söyleyebiliriz. Bazı kadınlar ise östrojen hormonunu daha fazla depolayabilen yağ dokusuna sahip olduğu için fazla kanamalı regl oluyor. Östrojen, rahim zarının büyümesine yardımcı olan hormondur. Daha fazla östrojen = kalın rahim zarı = yoğun bir regl dönemi. Reglin gecikirse, kanaman daha fazla olabilir.

    • Zamanından önce regl olmak normal bir durum, sadece kısa bir döngüye sahip olduğun anlamına geliyor. Döngü reglinin birinci gününden, bir sonraki reglinin birinci gününe dek olan süreye denir ve bu süre ortalama 28 gündür. Bazı döngüler daha kısa veya daha uzun olabilir. Bu tamamen normal bir durum. Endişelenecek hiçbir şey yok!

    • Ağrı çok ağırlaşmadan bir şey yapmak en iyi yöntemdir. Vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri karşılamak için her sabah, kaynar suda bir çay kaşığı pekmez iç. Reglin başlamadan bir gün önce aspirin de alabilirsin. Ağrıyı azaltmak için ısıdan faydalan; sıcak su torbası, sıcak bir banyo veya duş... Eczacından bir ağrı kesici önermesini de isteyebilirsin.

    • Karnın mı, rahmin mi? Bazı kadınlar, reglin başlamasından bir gün önce karnında rahatsızlık hissedebiliyor veya regl günü mide bulantısı yaşayabiliyor. Ancak, pelvik ağrı genelde rahimle ilgilidir, ama İdrar Yolu Enfeksiyonu veya başka pelvik enfeksiyonlardan da kaynaklanıyor olabilir. Aynı zamanda ateşin de varsa, bu durum, doktora gitmeni gerektiren bir enfeksiyona işaret ediyor olabilir. Ağrın sıcakla -banyo, duş veya sıcak su torbası- azalıyorsa, bu, muhtemelen geçecek olan “regl ağrısı”dır. Eczacından, bu zor günleri kolayca atlatmanı sağlayacak bir ağrı kesici önermesini isteyebilirsin!

    • Kanama başlamadan önce ağrı olması oldukça normal ve bu konu hakkında stres yaşamana gerek yok; tek yapman gereken bununla nasıl başa çıkacağın öğrenmek. Rahmini yumruğun boyutunda hayal et, “kasılmaları” gözünde canlandırabilmek için yumuruğunu sıkıp gevşet. Regl başlamadan önce rahminde olan şey tam olarak bu. Rahim, endometrium denen iç zarı, regl olarak gördüğümüz kan ve doku parçalarına dönüştürmek üzere yırtmak için kasılıyor.

    • Regl ağrıları genelde “kasılan” rahimden dolayı olur. Bu yumruk büyüklüğündeki, içi boş organ, endometrium denen iç zarı yırtmak için kasılmak zorunda. Hamile olmadığın için zar da gerekli değil. Rahminiz bu şekilde kendini temizliyor. Prostaglandin adı verilen bir hormon rahmin kasılmasına yardımcı oluyor, ama bir kadından bu hormondan çok fazla varsa, kasılmalar çok güçlü ve ağrılı olabilir. Prostaglandin, regl olmadan önceki gün aspirin alarak kontrol altına alınabilir.

    • Hayır, regl ağrıları hamile kalma olasılığını etkilemez.

    • Reglden önce yaşadığın sırt ağrısı yanlış durmaktan kaynaklanıyor olabilir. Bazen ileri doğru durması gereken rahmin geriye doğru durmasından ötürü ağrı olabiliyor. Daha ciddi durumlarda, endometriyozdan kaynaklanıyor olabilir.

    • Cinsel olarak aktif biri, regl olmazsa, endişeleneceği ilk şey gebelik olmalıdır. Gebelik testleri ezcanede satılıyor. Hamile olduğundan şüphelendiğin anda, kendi başına test yapabilirsin. Cinsel olarak aktif olmayan biri 2 ay regl olmazsa, reglinin gecikmesinin ardında başka nedenler var demektir. 1. Stres: Şu sıralar sınav dönemin mi veya hayatında stres yaratan başka olaylar var mı? 2. Büyük bir müsabaka için fazla egzersiz yapıyor olabilir misin? Kadınlar büyük müsabaka bitene kadar regl olmayabiliyor. Bu normal bir durum. 3. Çok fazla diyet yapıp kilo veriyor musun? Bu da regli durdurabilir. 4. Hasta mısın veya yakın geçmişte hasta oldun mu? Bu da bir süreliğine reglinin gecikmesine neden olabilir.

    • Hayır. Bu kanama reglden daha uzun bir kanama. Devam ederse, lütfen hastaneye veya doktora gitmelisin.

    • Bazılarının midesi bulanabilir; reglin ilk gününde yemek yememek dünyanın sonu değil. Böyle olduğunda bol sıvı tükettiğinden emin ol; buna çorba da, sıcak çikolata da dahil.

    • Öncelikle birkaç şeyin altını çizelim. Döngü, reglin birinci gününden, diğer reglin birinci gününe dek olan süreye denir. Ortalama gün sayısı 28’dir (bazen döngüler kısa, bazen de uzun olabilir ve bu tamamen normal). Kaç yaşında olduğun veya tıbbi geçmişin bilinmese de, memelerin ağrımamalı ve kesinlikle hiçbir akıntı olmamalı. Yani evet, bu, endişelenmen gereken bir durum olabilir. Lütfen en kısa sürede doktorunla görüş.

    • Kokulu akıntı genelde enfeksiyona işaret eder ve tedavi edilmesi gerekir. Tüm vajinal enfeksiyonlar cinsel yolla bulaşmıyor, örneğin bakteriyel vajinit. Bir kadın cinsel ilişkiye girmişse ve sonrasında kokulu akıntısı olursa, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon kapmış olabilir. Ne kadar çabuk tedavi edilirse, o kadar iyi!

    • Kokulu, kaşıntı yapan ve tahriş eden akıntı ve vajinada ve vajina dudaklarındaki kızarıklık, enfeksiyon akıntısıdır. Rengi sarı, yeşil veya beyaz olabilir. Köpüklü ve kötü kokulu olabilir. Tedavi edilmesi gerekir. Cinsel olarak aktifsen, erkek arkadaşın da tedavi olmalıdır. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, komplikasyonlara neden olabilir

    • Kızarıklık labyada mı, cinsel organda mı? Kaşınan ve yanan her kızarıklığın (döngünün her aşamasında) doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir, çünkü genital enfeksiyon olabilir. Lütfen, bir daha böyle bir kızarıklık olursa doktora git ki tespit edilip tedavi edilebilsin. Ne kadar uzun süre bırakırsan, o kadar kötü olur! Şu aşamada antibiyotik kullanarak geçecek bir şey olabilir.

    • Tabii ki yapabilirsin. Tampon takarsan çok daha kolay ve rahat hareket edersin.

    • Evet, regl olurken sağlıklı her şeyi yiyebilirsin.

    • Hamilelik sırasında regl olmakla, kanama arasında bir fark var. Bazı kadınlar hamile kaldıklarında çok hafif kanamalar yaşar, buna “yerleşme kanaması” denir. Genelde kötü bir şey değildir. Ama eğer bir kadın, hamile olduğunu biliyorsa ve kanamaya başlarsa, hemen, en yakındaki hastaneye gitmelidir. Hamilelik sırasında kanama bir soruna işaret eder.

    • Hazırlık

      Tamponu takmadan önce ve sonra, ellerinin aşırı temiz olduğundan emin olmak için mutlaka yıka. Tamponu, nereye girdiğini bilerek takmak çok daha kolay olduğu için, vücudunu tanıman çok önemlidir. Bunun için, rahat bir pozisyon al (belki bir ayağını küvetin kenarına veya tuvalete yerleştirebilirsin), bir ayna al, bacaklarının arasına koyup bir göz at. Labyanı (vajinanın girişini kapayan dudaklar ve deri katları) parmaklarınla iki yana aç ve vajinanın girişini bul. Tampon işte tam oraya giriyor.

      Paketi Açma

      Tamponu noktalı çizginin her iki tarafından sıkıca tut ve sertçe ters yönlere çevir. Önce alt taraftaki ambalajı çıkar ki tamponun altındaki ip açığa çıksın. Sonra bu ipten kavrayarak aşağı doğru tut. İpinden tuttuğun tamponun üst tarafında kalan ambalajı da çıkar. Tampon ambalajından tamamen çıktığında, çok fazla dokunmaktan veya bir yere koymaktan kaçınmalısın.

      Yerleştirme

      Tamponlar ipin olduğu yerden tutulmalıdır. Vajinanın etrafındaki kasların kasılmaması için olabildiğince rahat ol. Bir bacağının tuvalette veya bir sandalyede olması iyi olur. Tamponun ucunu sırtına doğru eğerek, işaret parmağınla iterek vajinana doğru kaydır, gidebildiği yere kadar gitsin. Tamponu belli bir açıda tuttuğundan emin ol, dümdüz itme. Bu, işleri olabildiğince kolaylaştıracaktır. İp dışarıda kalmalı ki, daha sonra tamponu kolayca çıkarabil.

      Eğer doğru yerleştirdiysen, varlığını dahi hissetmemelisin. Eğer baskı hissediyorsan, tamponu yeterince uzağa ve doğru şekilde yerleştirmemişsin demektir. Durum böyleyse, tamponu daha ileri itmeyi dene veya çıkarıp yeniden tak. Merak etme, tamponu aşırı uzağa itme ihtimalin yok, çünkü rahim boynu (rahmine açılan yer) tamponun girmesi için fazla küçük. Yani tampon kesinlikle içeride kaybolup gidemez! Rahat olmayı hatırla yeter, hiçbir sorun çıkmayacak!

      Değişim

      İpten azıcık çekerek, tamponu değiştirme zamanının gelip gelmediğini anlayabilirsin. Eğer tampon kolaysa dışarı çıkmıyorsa, biraz daha kalabilir demektir. Tamponlar, reglinin yoğunluğuna bağlı olarak değişse de, aşağı yukarı her dört saatte bir değiştirilmelidir. Ama eğer tampon yerinden oynamıyorsa, maksimum sekiz saat içeride kalabilir.

      Çıkarma

      Tamponu çıkarmak için ipten tutarak, aynı yerleştirirkenki açıyla çek. Eğer ipi bulamıyorsan, stres yapma, ellerinin temiz olduğundan emin olarak, çömel ve tamponu parmaklarınla çıkar. Eğer kendin çıkaramıyorsan bir jinekolağa başvur.

      Çöpe atma

      Tamponları ve ambalajlarını tuvalete atma. Tesisat sistemini tıkayabilirsin, ayrıca çevreye de zararlı. Tamponu tuvalet kağıdına sarıp veya bir çantaya koyup çöpe atabilirsin.

Adın gereklidir.
Need to select DOB. Age should be above 16 years to subscribe.
Onay kutusunu seçmen gerekiyor. Gizlilik Politikamızı buradan okuyabilirsiniz.