Regl Kanaması Az Olması Nedenleri

Regl Kanaması Az Olması Nedenleri

Regl kanaması, üreme dönemine erişen her kadında yaşanan doğal bir süreçtir. Bazı kadınlarda az regl kanaması olurken bazılarında ise kanama fazla miktarda gerçekleşebilir. Bu durumun değişik nedenleri bulunur. Erginlik dönemine ulaşan her kadında, ortalama 28 günlük periyotlar halinde kanama gerçekleşir. Regl kanaması ilk günlerde hafif seyrederken ikinci gün itibarıyla artar ve son günlerde yeniden azalan bir seyir izler. Regl dönemi kadınlarda çoğunlukla 2-7 gün arasında sürer. Fakat bu süre bazı durumlarda değişim gösterebilir. Normalin dışında gerçekleşen durumlar kadın menstrüasyon sağlığı açısından araştırılması gereken konular arasındadır. Az regl olmak da bunlardan biridir. Eğer regl kanamanın az olduğunu düşünüyorsan o halde bu konuda bir uzmana danışarak fikir edinebilirsin. Peki, regl döneminde kanamanın az olması ne anlama gelir? İşte regl kanamasının azlığına dair bilinmesi gereken detaylar…

REGL KANAMASININ AZ OLDUĞUNA NASIL KARAR VERİLİR?


Yeni regl olmaya başlayan kadınlarda adet kanaması az olması ve düzensiz seyretmesi normal olarak karşılanabilir. Regl periyodunun ilk başladığı yıllarda üreme organlarına uyum sağlamaya çalışan hormonlar kanamada bazı dengesizliklere neden olabilir. Regl düzeni ve normal kanama miktarı hakkında bilgi sahibi olmayan kadınlar, regl sürecinde az kanama olması halinde çeşitli endişelere kapılır. 

Eğer regl sürecin 2 günden az sürüyorsa, bu zaman aralığında pedin çok fazla kirlenmiyorsa ve pedini sıklıkla yenileme ihtiyacı hissetmiyorsan o halde regl kanaması az olması durumu ile karşı karşıyasın demektir. Tıp literatüründe hipomenore olarak da bilinen bu durum az regl olmak anlamına gelir. Bunun sebepleri kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı hastalıklar nedeniyle olabilir. Eğer bu tip bir durum yaşıyorsan hemen bir kadın hastalıkları uzmanından yardım almalısın. 

REGL KANAMASININ AZALMASININ NEDENLERİ NELERDİR?


Hipomenore yani regl döneminde kanamanın az olması sık yaşanan regl problemleri arasında gösterilir. Bu durum bazı nedenler sonucunda meydana gelebilir. Bu konuda en çok karşılaşılan sebepler ise aşağıdaki gibidir: 

İlaç Kullanımı: Bazı ilaçlar, regl sürecine destek veren östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasını olumsuz etkiler. Bu da regl az ve kahverengi gelmesi gibi sorunlara yol açabilir. Eğer kanama azaldıysa bunun en önemli nedenlerinden biri kullanılan ilaçlar olabilir.
Hormonal Bozukluklar: Regl kanaması azlığına sebep olan bir diğer faktör de hormonal bozukluklardır. Hormonların üretiminde rol oynayan hipofiz bezi ve tiroid bezinde yaşanan problemler kanamanın azalmasına yol açabilir. Öte yandan tiroid hormonu düşüklüğünde veya yüksek insülin seviyesi gibi birçok etken de az kanama yaşanmasına sebebiyet verebilir. 
Rahim İçi Yapışıklık Sorunları: Asherman sendromu olarak tanımlanan rahim içi yapışıklıklar daha çok kürtaj olan kadınlarda görülür. Kürtaj sonrasında rahimde enfeksiyon oluşumu ve bölgede parça kalması, rahim içinde yapışıklık yaşanması ile sonuçlanabilir. Bu da regl azlığına neden olabilir. Kürtaj işlemi yapılmış kişilere ek olarak sezaryen ile doğum yapmak da yine kanama azlığında etkili olabilir.
Karaciğer ve Böbreklerde Oluşan Hastalıklar: Karaciğer ve böbrekler hormon salgılanmasında aktif olarak görev alır. Bu organlarda oluşan problemler ise regl kanaması azlığına zemin hazırlayabilir. 
Yapısal Anormallikler: Rahim içinde oluşan polip ve miyom gibi anormal parçalar ile çeşitli hastalıklar regl sürecinde az kan gelmesine neden olabilir. Bu tip durumlar zamanla düzensiz yumurtlama ile de sonuçlanabilir.
Sheehan Sendromu: Sheehan sendromu, doğum sonrasında aşırı kan kaybı yaşanması sonucu görülür. Bu sendroma bağlı olarak hipofiz bezinde düzensizlikler gelişir ve bezlerin aktif olarak çalışmaması regl kanamasının azalmasında rol oynar.
Vücut Yağının Az Olması: Kadınlar, genetik özellikleri itibarıyla erkeklere göre daha fazla vücut yağına sahiptir. Kadınlarda yanlış beslenme ve yoğun egzersiz gibi durumlar sebebiyle vücut yağı oranının düşmesi ise kanamanın azalmasına yol açabilir. 

 

REGL KANAMASININ AZ OLMASI HAMİLELİK BELİRTİSİ MİDİR?


Regl sürecinin dışında gelişen ve regl kanaması sanılan bazı kanamalar hamilelik belirtisi olabilir. Bu tip kanamalar çoğunlukla hafif seyreder ve en fazla 1- 2 gün sürer. Bu tür kanamalar tıp dilinde yerleştirme kanaması ya da implantasyon kanaması şeklinde tanımlanır. 
Çoğu kadın gebe kaldığını regl kanamasının kesilmesiyle anlar. İmplantasyon kanaması, çoğunlukla regl döneminden hemen önce gerçekleşir ve bu, gebeliğin en erken belirtisi olarak tanımlanır.
İmplantasyon süreci olarak adlandırılan dönem döllenme ile başlar. Döllenen yumurtadan çıkan embriyo rahim duvarına yerleşmeye başlar. Bu duruma implantasyon adı verilir. İmplantasyon dönemi yumurtanın döllenmesinden 1-2 hafta sonra oluşan bir süreçtir. Söz konusu kanama ise genellikle beklenen regl periyodundan 1-2 gün önce meydana gelir. İmplantasyon kanaması pembe veya kahverengi olup lekelenme tarzında gerçekleşir. Bu dönemde kadınlar hafif ve geçici kramplar hissedebilir.

REGL KANAMASININ  ARTMASI İÇİN NE YAPILMALI?


Adet kanaması az olması durumu ile karşı karşıyaysan vakit kaybetmeden bir uzmana danışmanda fayda var. Başvurduğun kadın doğum uzmanı az kanamanın sebeplerini tespit etmek adına seni muayene eder ve senden çeşitli hormon testleri talep edebilir. Bu duruma yol açan neden bulunduktan sonra gerekli tedavi planlaması oluşturulur. Örneğin, sorun vücut yağı düşüklüğünden kaynaklanıyorsa uzman doktorun seni diyetisyene yönlendirerek sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmanı isteyebilir.
Yine kistik oluşumlar ve çeşitli vajinal rahatsızlıklar için de doğum kontrol ilaçları ve ek takviyeler ile sorunun tedavisi yönünde adımlar atılır. Eğer regl kanaman az ise evde de bazı yöntemler uygulayabilirsin. Düzenli aralıklarla meditasyon yapmak, kendine zaman ayırmak, sıcak duş almak, bisiklete binmek ve egzersiz yapmak; gevşemene, kendini daha iyi hissetmene ve stresli ruh halinden uzaklaşmana yardımcı olabilir. Ayrıca doktoruna danışarak vücudun için gerekli vitamin takviyeleri alman da mümkün.
Sen de az regl kanaması sorunu yaşıyorsan o halde hemen bir doktora danışarak sorunun nedenleri hakkında fikir edinebilirsin. Regl sürecini daha konforlu geçirmek için ise Kotex Ultra Normal Ped Natural ürününden destek alabilirsin.

Kaynaklar:

1.Aytaç, Yusuf. “Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri | Bahçeci.” Bahçeci Sağlık Grubu, 8 December 2021, https://bahceci.com/blog/adet-regl-kanamasinin-az-olmasinin-nedenleri/. Accessed 4 January 2023.
2.“Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri.” Op. Dr. Ayşe Duman, https://www.ayseduman.com/az-gelen-adet-kanamasi-nedenleri/. Accessed 4 January 2023.
3.“Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri - Op. Dr. Havva Pars Ağargün.” Tüp Bebek Tedavisi İstanbul, https://havvaagargun.com/az-gelen-adet-kanamasi-nedenleri/. Accessed 4 January 2023.

 

EmptyView

Kotex Ultra Pedler

Kotex Ultra Pedler

Ultra pedler, güven ve rahatlık için tasarlanmıştır.

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük pedler, rahatlık ve ferahlık için tasarlanmıştır.

Kotex Tamponlar

Kotex Tamponlar

Kotex tamponlar, rahatlık ve güven için tasarlanmıştır.