Öneri & Bilgi: Doğum Kontrol Yöntemleri̇ - Hero

Kadına Yönelik Şiddet: Tehlike Altındayken Ne Yapmalısın?

Kadına yönelik şiddet, hem ülkemizde, hem de dünya genelinde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorun yalnızca bireysel olarak değil, aynı zamanda toplumsal bir sorun olarak görülmelidir. Farklı kültürlerde, farklı toplumlarda yaşayan, eğitim ve gelir düzeyi ne olursa olsun tüm kadınların ortak sorunu olan bu şiddet, yalnızca fiziksel olarak değerlendirilmemelidir. Kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve cinsiyete dayalı ayrımcılığı içeren tüm davranış ve tutumlar kadına yönelik şiddet kapsamındadır. Bu kapsamda yalnızca yasal düzenlemeler yeterli değildir. Toplumda bilinci artırmak için proje ve eğitimler, şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların başvurabileceği kurumlar ve destek alabileceği çeşitli hizmetler mevcuttur. Ancak kadına yönelik şiddete karşı yapabileceklerimize geçmeden önce, bu şiddet türlerini öğrenmek ve anlamak gerekir.

*Eğer herhangi bir şekilde şiddete maruz kalıyorsanız Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ALO 183 hattını arayabilir veya alo183.aile.gov.tr web sayfasından detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

  • Fiziksel Şiddet
    Fiziksel şiddet, toplumda en yaygın görülen şiddet türüdür ve ağır sonuçlara yol açar. Tokat atmak, yumruk atmak, hırpalamak, tekmelemek, saçını çekmek, boğazını sıkmak, kesici ve delici aletlerle yaralamak gibi birçok farklı türü olan fiziksel şiddet, kadının bedensel olarak zarar görmesine ve hayatını kaybetmesine neden olabilir. Kadına yönelik fiziksel şiddetin en ağır hali ise, töre/namus adı altında işlenen cinayetlerdir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun resmi açıklamalarına göre, 2023 yılında 315 kadın bir erkek tarafından öldürüldü ve 248 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Kadına yönelik fiziksel şiddeti engellemek için toplumsal olarak büyük adımlar atılması gerekiyor.
  • Cinsel şiddet
    Kişi tarafından istenmeyen her türlü cinsel içerikli davranış, saldırı ve taciz gibi eylemler kadına yönelik şiddetin içeriğindedir.
  • Psikolojik şiddet
    Kadına yönelik şiddet yalnızca fiziksel ve cinsel şiddetle de sınırlı değildir. Bir kadını herhangi bir sebepten tehdit etmek, aile ve arkadaşlarıyla görüştürmemek, eve kapatmak, korkutmak, hakaret etmek, çocuklarından uzaklaştırmak, kadının nasıl giyineceğine ve nereye gideceğine karışıp baskı yapmak, kıskançlık yapmak ve kadının isteklerini göz ardı ederek eylemlerini sınırlamak, psikolojik şiddettir ve kadının hayatında ciddi travmalara neden olur.
  • Sözlü şiddet
    Bağırmak, hakaret etmek, küfür etmek, aşağılayıcı sözler söylemek, eleştirmek, sorguya çekmek, görüşlerini küçümsemek, zaaflarıyla dalga geçmek ve kadının özgüvenini yitirmesine neden olmak, sözlü şiddet olarak kabul edilir ve ruhsal açıdan derin izler bırakır.
  • Ekonomik şiddet
    Kadına para vermemek, kısıtlı para vermek, gelir ve gider konusunda bilgi vermemek, kadının gelirini elinden almak, çalışmasına izin vermemek veya istemediği işlerde zorla çalıştırmak gibi eylemler ekonomik şiddettir.

Şi̇ddete Karşı Başvurulması Gereken 5 Kurum

Şiddete uğradığında veya uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olduğunda, resmi kurum ve kuruluşlara başvurarak en kısa zamanda yardım alabilir ve can güvenliğini sağlayabilirsin.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, gerekli uzman personelin görev yaptığı birimlerdir. Bu birimlerde şiddetin önlenmesi ve tedbir kararlarının uygulanmasına yönelik destek hizmeti verilir. 7 gün 24 saat hizmet veren bu kurumlara gidemiyorsan, Alo 183'ü arayarak alabileceğin destekler hakkında bilgi alabilirsin. Bakanlığa bağlı olarak çalışan Alo 183, psikolojik, hukuki ve ekonomik alanlarda danışmanlık hizmeti de verir: alo183.aile.gov.tr

Kadın Konukevleri

Konukevi, şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan kadınların ve varsa çocuklarının geçici süre ile barınma ihtiyacını karşılayan kuruluşlardır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan konukevleri, Türkiye'nin farklı yerlerinde hizmet verir. Konukevlerinde gizlilik ve güvenlik ilkesine bağlı olarak başvuran kişinin adresi ve bilgileri gizli tutulur. Altı aya kadar barınma imkanı sağlayan bu kurumlarda kadınlar, çocukları ile birlikte kalabilir.

Aile Mahkemesi Hâkimlikleri

Bulunduğun yerin Aile Mahkemesi Hâkimliğine veya Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliğine dilekçe ile başvuru yapabilirsin. Mahkemelere başvurarak şiddeti uygulayan kişi hakkında suç duyurusunda bulunabilir ve tedbir kararları aldırabilirsin.

Polis Merkezleri, Jandarma Karakolları

Şiddete uğrama tehlikesi altındaysan, evine en yakın polis merkezine veya jandarma karakoluna giderek şikayette bulunabilirsin. Eğer bu merkezlere gitme imkanın bulunmuyorsa, 155 Polis İmdat veya 112 Acil Servis'i arayarak yardım isteyebilirsin.

Şiddete uğrama tehlikesi sık sık yaşanıyorsa, telefonuna İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan KADES uygulamasını (Kades - Google Play & Kades - Apple Store) indirebilirsin. Kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet ve taciz gibi eylemleri engellemek amacıyla kurulan bu resmi uygulamaya tıklayarak, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ekiplerden yardım isteyebilirsin.

Valilik ve Kaymakamlıklar

Şiddete maruz kalman halinde, yaşadığın yerin mülki idare amirine, yani vali veya kaymakama, başvurarak barınma yeri sağlanması, psikolojik ve hukuki destek sağlanması ve geçici maddi yardım yapılmasını isteyebilirsin.

Kadına yönelik şiddet, derin kökleri olan bir sorundur ve sadece bireysel çabalarla çözülemez. Toplumsal bir perspektifle ele alındığında, cinsiyet eşitliği ve şiddet karşıtı kültürlerin geliştirilmesi, kadınları güçlendirmek ve toplumu daha adil bir yer haline getirmek için kritik bir adımdır. Ancak bu zorlu süreçte, bireyler, toplum liderleri, sivil toplum kuruluşları ve devletlerin birlikte çalışması gereklidir. Çevrendeki herhangi bir kişinin şiddete maruz kaldığını düşünüyorsan, yardım alması için başvuruda bulunabileceği kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi verebilir veya isteği halinde onun adına gerekli yardımı talep edebilirsin.

Kotex olarak kadına yönelik şiddetin toplumsal olarak çok ciddi bir sorun olduğunu biliyor, şiddetin önlenmesi ve kadın haklarının korunması için her zaman kadınlarımızın yanında yer alıyoruz.

Kaynakça:

https://www.ilkadim.bel.tr/yerel-esitlik/8.pdf
https://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/veriler/3088/2023-yillik-veri-raporu

EmptyView