Öneri & Bilgi: Doğum Kontrol Yöntemleri̇ - Hero

Yumurtlama Dönemi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Hamile kalmak ve bebek sahibi olmak, yaşamın en güzel adımlarından biri sayılan bir dönemdir. Kadınlarda doğurganlık dönemi, 13 yaş civarında ilk adet dönemi ile başlar ve bu süre menopoza kadar devam eder. Normal bir regl döngüsüne sahip olmak, doğurgan olduğunuzun en önemli belirtisidir. Düzenli bir regl döngüsünde, her ay bir yumurta hücresi büyüyüp olgunlaşır ve yumurtalıktan atılarak ovulasyon gerçekleşir. Yumurtlama döneminde döllenen yumurta, doğurganlığın gerçekleşmesini sağlar ve gebelik dönemini başlatır.

Yumurtlama Dönemi̇ Nedi̇r?

Regl döngüsü ortalama 28 gün olarak kabul edilir. Yumurtlama dönemi ise bu döngünün tam ortasına denk gelir. Yumurtaların olgunlaşması, regl kanamasını takip eden 6. günde başlar ve 14. güne kadar devam eder. Vücudunda her ay yaklaşık 3-30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun olan yumurta salınır. Yumurta folikülleri hormonlar tarafından uyarılır ve salınımı 24 saat sürer. Bu süre, yumurtlama dönemi olarak bilinir ve bu süreçte döllenme gerçekleşirse gebelik dönemi başlar. Ancak bu durum gebeliğin sadece 24 saat içinde oluşacağı anlamına gelmez. Sperm, kadın vücudunda ortalama 5 gün canlı kalabilir. Yumurtlama döneminden önce 5. günde girilen cinsel ilişki sonucunda, fallop tüplerindeki sperm, salınan yumurtayı dölleyerek hamileliği başlatabilir. Döllenme gerçekleşmezse, yumurta vücutta çözünür ve 14 gün sonra regl kanaması ile vücuttan atılır.

Yumurtlama döneminde vücudunda bazı değişiklikler fark etmen normaldir. Progesteron hormonunun etkisiyle, bazal vücut ısısında 0,5 derece artış olur. Ayrıca yumurtlama döneminde cinsel istek artışı, göğüslerde hassasiyet, karın bölgesinde şişlik, tat ve kokulara karşı hassasiyet ve rahim ağzı açıklığının genişlemesi gibi belirtiler gözlemlenir. Hamile kalmak istiyorsan, bu belirtileri göz ardı etmeden yumurtlama döneminde cinsel ilişki sıklığını artırabilirsin.

Yumurtlama Dönemi̇ Nasıl Hesaplanır?

Hamile kalmak için, yumurtlama dönemi farklı yöntemlerle takip edilebilir. En çok uygulanan takvim yöntemi olsa da, kendin için en uygun seçenekleri değerlendirebilirsin.

  • Takvim Yöntemi
    Yumurtlama dönemini hesaplamak için, regl döngülerini mutlaka takvime kaydetmen gerekir. Regl döneminin ilk günü takvime işaretlenir. Regl döngüsü süresi, aydan aya göre değişiklik gösterebilir, bu yüzden her ay doğru bir şekilde kaydetmen daha doğru sonuçlar verir. Yumurtlama dönemini hesaplamak için, takvimde işaretlediğin en kısa döngüden 18 çıkar. Elde ettiğin sonucu, bir sonraki regl döneminin ilk gününe ekle. Çıkan sonuç, yumurtlama dönemini gösterir. Dönemin son gününü bulmak için, en uzun regl döngüsünden 11 çıkarman yeterlidir.

    Örneğin, ilk adet günü 24 Ocak olan bir kadının döngüsü 27 gün sürüyorsa, 27-18= 9 rakamı elde edilir. Çıkan sonuç, bir sonraki regl günü olan 20 Şubat'a eklenir. Yani 29 Şubat veya 1 Mart, yumurtlama şansının en yüksek olduğu gün olarak kabul edilir. Yumurtlama dönemi ise 1 Mart - 7 Mart tarihleri arasındadır. Hesaplama işlemi zor geliyorsa, kişi regl kanamasını takip eden 9. günden itibaren cinsel ilişkiye girmelidir.

  • Bazal Vücut Isısı Yöntemi
    Bazal vücut ısısı, kişinin sabah hareket etmeden öncesi vücut sıcaklığıdır. Yumurtlama döneminde bu ısıda az miktarda artış gözlemlenir. Düzenli olarak vücut ısısı kontrol edilerek yumurtlama dönemi anlaşılabilir. Ancak vücut sıcaklığının, her zaman yumurtlama dönemini göstermeyeceğini de unutmamalısın.
  • Servikal Pozisyon Yöntemi
    Normal zamanlarda serviksin dış ağzı kapalı, sert ve elle ulaşılabilir olmalıdır. Yumurtlama dönemi yaklaştığında serviks yumuşayarak dış ağzı açılır. Bu belirtilerle karşılaşırsan, yumurtlama döneminde olduğunu anlayabilirsin.

Doğurganlığı Artırmak İçi̇n 5 Öneri̇

Herhangi bir sağlık sorunun olmamasına rağmen gebelik oluşmadıysa, doğurganlığı artırmak için bazı yaşam tarzı değişikliklerini deneyebilirsin. Doğurganlığı artırmak için aşağıdaki yöntemleri süreklilik haline getirmen gerekir.

  • Doğum öncesi vitamin alın
    Gebelik planlıyorsan, öncesinde mutlaka bir uzmana danışarak folik asit takviyesi alabilirsin. Folik asit, gebelik halinde bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.
  • Sağlıklı beslenin
    Doğurganlığı artırmak için, sağlıklı bir beslenme programı oluşturabilirsin. Yüksek yağlı ve civa düzeyi yüksek olan balıkları tüketmek gebe kalma potansiyelini azaltabilir. Bunun yerine sebze, meyve, beyaz et gibi vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketip kısıtlayıcı diyetlerden kaçınmalısın.
  • Kafein alımını azaltın
    Yüksek miktarda kafein alımı, doğurganlığı olumsuz etkiler. Ayrıca gebelik esnasında günde 3-4 fincan kahve tüketimi, düşük riskini artırabilir. Bu yüzden günlük kafein alımına çok dikkat etmelisin.
  • Su tüketimine önem verin
    Su, vücudun en temel ihtiyacıdır ve doğal bir detoks kaynağıdır. Sağlıklı bir gebelik için, günde 8-10 bardak su tüketmeye özen göstermelisin. Su tüketimini artırmak için, çay, kahve ve asitli içecekler yerine su tüketebilirsin.
  • Yorucu antrenmanlardan kaçının
    Egzersiz, sağlıklı bir yaşamın en önemli parçasıdır. Ancak aşırı yorucu egzersizler, doğurganlığı azaltabilir. Aşırı ağır egzersizler, hormon seviyelerini etkileyebilir veya regl düzeninin bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden mutlaka düzenli ve dengeli bir egzersiz planı uygulayın.

Kaynakça:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/ovulation-signs/faq-20058000
https://www.yourfertility.org.au/everyone/timing

EmptyView

Kotex Ultra Pedler

Kotex Ultra Pedler

Ultra pedler, güven ve rahatlık için tasarlanmıştır.

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük pedler, rahatlık ve ferahlık için tasarlanmıştır.

Kotex Tamponlar

Kotex Tamponlar

Kotex tamponlar, rahatlık ve güven için tasarlanmıştır.